T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BUCA - Buca Tütün İhracatçıları Birliği İlkokulu

Tutum, Yatırım ve Yerli Mallar Haftası 12 - 18 Aralık

Tutum, Yatırım ve Yerli Mallar Haftası 12 - 18 Aralık

 Günümüzde yabancı para spekülasyonlarıyla birlikte yerli malının önemi tekrardan artmaktadır. Gelin birlikte yerli malı kullanalım. Türkiye'yi, Türk insanını,Türk lirasını daha ileriye taşıyalım.

Tutum, Yatırım ve Yerli Mallar Haftası 12 - 18 Aralık

 

Yerli Malı Haftası Nedir? Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası Nedir?

Öncelikle yerli malı haftasını anlatalım:

Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşımız sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla, Atatürk'ün 1923 yılında İzmir İktisat Kongresini toplamasıyla birlikte, kongrede önemli bir konu olarak yurdun bağımsızlığının korunması için yerli malların üretilmesi ve kullanılması konusunda karara varıldı.

Bu kongreden sonra devlet ve millet seferber olup yerli malını kullanıp üretmeye başladı. Bununla birlikte vatandaşlar yerli malını kullanmanın önemini yavaş yavaş anlamaya başladı. Eski başbakanlarımızdan İsmet İnönü, 12 Aralık 1929'da T.B.M.M.'de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. İşte 12 Aralık'ı kapsayan hafta bu konuşmanın yapıldığı tarihten itibaren Yerli Malı Haftası tüm yurtça her yıl kutlanır hale geldi.

12 Aralık - 18 Aralık tarihleri arasında yerli malı kullanmanın geçerliliği bir zaman sonra yerini sadece okullarda şiirler okumaya, tiyatrolara ve konuşmalara bıraktı. Oysa ki Türk olan bir vatandaşın sadece çocuklukta değil, yaşamı boyunca milli değerlere ve milli sermayesine sahip çıkması için yerli malı kullanmanın önemli olması gerekirdi.

1983 yılında, haftanın resmi adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi. Haftanın amacı, yerli üretim ve yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ''yerli malı kullanmanın önemi'' vurgulanır.

İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkemizde üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

 

 Okullarda yerli malı haftasında öğrenciler yerli yiyecek ve içecekler tüketerek bu haftayı yaşatmaktadırlar. Sadece yiyecek ve içecek tüketmeyle kalmayıp kendi duygularıyla şiirler ve skeçler yazıp yerli malı haftasını tiyatro gibi sanatsal faaliyetlere taşımaktadırlar. 

Günümüzde yabancı para spekülasyonlarıyla birlikte yerli malının önemi tekrardan artmaktadır. Gelin birlikte yerli malı kullanalım. Türkiye'yi, Türk insanını,Türk lirasını daha ileriye taşıyalım.

Yerli Tüket 'ten yerli markalar platformuyla birlikte yerli markaların neler olduğunu öğrenebilir, alışverişlerinizi bu markalar ile yapabilirsiniz. 

https://www.yerlituket.com/

 

https://www.yerlituket.com/yazi/yerli-mali-haftasindan-tutum-yatirim-ve-turk-mallari-haftasina?gclid=Cj0KCQiAzsz-BRCCARIsANotFgMwYBlTfMe4rJgdbBcDTgyjlLZ6UvDyNI_8u5ijIe3VU_QtVtBNjzIaAhSVEALw_wcB


 

12-12-202012-12-202012-12-202012-12-202012-12-202012-12-202012-12-202012-12-202012-12-202012-12-2020

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.12.2020 - Güncelleme: 12.12.2020 08:27 - Görüntülenme: 36183
Kaynak: https://www.yerlituket.com/yazi/yerlimalihaftasindantutumyatirimveturkmallarihaftasina?gclid=Cj0KCQiAzszBRCCARIsANotFgMwYBlTfMe4rJgdbBcDTgyjlLZ6UvDyNI_8u5ijIe3VU_QtVtBNjzIaAhSVEALw_wcB
  Beğen | 158  kişi beğendi